Залізо – дуже важлива поживна речовина, оскільки воно є основною складовою гемоглобіну, що переносить кисень у крові. Брак заліза – анемія – є проблемою світового масштабу, з якою стикаються, у першу чергу, молоді жінки і діти. Залізо присутніє в продуктах у двох формах – гемове залізо (залізо, що міститься у тваринних продуктах) і негемове залізо (залізо, що міститься у рослинних продуктах). Організм здатний ефективно засвоювати гемовое залізо, на частку якого припадає 40 відсотків усього заліза у м'ясі та рибі. Негемове залізо, на частку якого припадає 60 відсотків усього заліза в рослинах (фруктах, овочах, насінні і горіхах), засвоюється менш ефективно.
У вегетаріанській дієті, в різних її варіантах, присутнє тільки негемове залізо. Тому вегетаріанці потребують залізо в більшій мірі, ніж м'ясоїди. RDA (Рекомендоване дозування певного харчового елемента (біологічно активної речовини)) заліза становить 14 мг у день для чоловіків-вегетаріанців і для жінок, у яких настала менопауза, і 33 мг у день для жінок репродуктивного віку.
Для кращого засвоєння заліза з рослинних продуктів є кілька хитрих прийомів:
Якщо за результатами аналізу у вас виявили низький рівень гемоглобіну у крові, не варто відразу починати їсти м'ясо. Так само як і тим, хто його і так їсть, не варто їсти його більше. Досить переглянути раціон на предмет додавання більшої кількості рослинних продуктів, що містять залізо. Однак, якщо вміст гемоглобіну у крові досить низький, для отримання швидкого результату можна почати пити комплексні вітамінні добавки.