На ранній стадії ЗДА призначають дієтотерапію. Обов'язково для відновлення балансу встановлюють, що можна їсти і що обмежити.
Що обов'язково потрібно додати в меню:
- червоне м'ясо – яловичина, баранина, нежирна свинина, курятина;
- субпродукти – куряча, свиняча і яловича печінка, серця, язики;
- горіхи і боби – арахіс, фісташки, мигдаль, сочевиця і горох;
- овочі, зелень – шпинат, щавель, буряк, в'ялені томати і ріпа;
- крупи, злаки – гречка, вівсянка, пшеничні висівки, житній хліб;
- фрукти, сухофрукти – інжир, родзинки, чорнослив, яблука і гранат;
- джерела аскорбінової кислоти – шипшина, броколі, цитрусові;
- джерела вітамінів B – гриби, морква, злаки, листові овочі.
ВАЖЛИВО Залізо з рослинної їжі (негемове) засвоюється в організмі на 3-20%. Гемове, тваринного походження, всмоктується в кількості 16-35%. Тому при анемії краще взяти за основу м'ясо, субпродукти, морепродукти, а доповнити вже овочами і крупами.
Приблизний зміст заліза в 100 г продукту

Що потрібно обмежити
Ряд речовин знижує засвоєння заліза: фосфати, оксалати, таніни і кальцій. Тому з дієти при залізодефіцитній анемії потрібно виключити такі продукти:
- звести до мінімуму какао, чай і каву, повністю обмежити алкоголь, газовані напої;
- тваринний жир, маргарин, здобу, консерви і ковбаси;
- молоко, сир, йогурт і їжу із залізом краще вживати у різний час, а не в одній страві.